Logga Arkitekter Bygger Sverige AB


Myter om arkitektritat


Myt 1: Arkitektritat är dyrt
En mycket väletablerad myt är att arkitektritade hus skulle vara dyrare än kataloghus.
Modulhus eller kataloghus har stora kostnader för marknadsföring, annonsering (tryckning av katalog om inte annat), administrativ personal, kostnader för anläggningar och maskiner osv. Kataloghusföretagen har för det mesta inte någon egen försäljningspersonal utan det är lokala agenter som säljer hus på provision. Väljer att man att bygga arkitektritat har man själv direktkontakt med arkitekt och byggare - inga mellanhänder. Läs mer under: Vad kostar det?

Myt 2: Komplicerat och med många beslut som måste göras.
Det är oändligt med beslut som skall göras när man bygger nytt. Antalet val och beslut som skall fattas kan ibland kännas övermäktigt, då kan man ta hjälp av en arkitekt. Beroende på intresse och kunskap kan den som bygger nytt välja mellan att fatta många beslut själv eller lämna över de flesta besluten till en arkitekt och/eller byggentreprenör. Det kan upplevas som jobbigt med valfrihet.

Myt 3: Det tar lång tid
Att bygga en villa på 140-160 kvm tar ca 1300-1500 timmar, dvs ca 3 månader för tre snickare. I dagsläget finns det inget modulhus som har kortare leveranstid än tre månader. Ju mer standardiserat ett hus är ju längre leveranstid är det, allt enligt en examensarbete på KTH

Myt 4: Problem med hantverkare, betalning osv
Konsumenter i förhållande till näringsidkare har tack vare konsumentköplagen och ABS 05 en oerhört bra förhandlingsposition vid eventuella tvister. Konsumentköplagen är i så stor utsträckning till konsumentens fördel att många byggföretag idag inte åtar sig entreprenader på privatmarknaden. Tvister uppkommer när man inte har avtalat pris och när man inte klart att definierat vad det är som skall göras. En dominerande majoritet av alla tvister skulle kunna undvikas om man skriftligen avtalar innan arbetet sätter igång vad det är som skall göras och till vilken kostnad. Bra förfrågningsunderlag är därför en absolut nödvändighet.

Myt 5: Man måste göra mycket själv
Bygger man arkitektritat har man möjlighet att göra mycket själv., vilket inte är fallet med ett kataloghus. Vad du vill göra, hur mycket vill du göra, vill du köpa in visst material själv. Det finns valfrihet. Vill man inte göra något själv - så behöver man inte. Arkitektritat går också att få som nyckelfärdigt


Myt 6: Man vet aldrig vad det kostar i slutändan
Precis som från kataloghusföretag kan du få ett fast pris från både arkitekt och byggnadsföretag.

(tillbaka)